Oorlogsslachtoffers 7 mei 1945

Op het kerkveld liggen 4 van de 5 oorlogsslachtoffers. Zij kwamen om bij een incident op 7 mei 1945: 

  • Theo Hanselaar, 26 jaar, verzetslid 

  • Aart Kros, 28 jaar, verzetslid 

  • Willem Spies, 37 jaar, burger 

  • Jan Streefkerk, 27 jaar, burger 

Deze 4 mannen werden op 7 mei doodgeschoten, vlak na de bevrijding. De aanleiding was waarschijnlijk een dronken Duitse officier die met een wapen zwaaide en zo de feestvierende menigte bedreigde die de bevrijding van Jutphaas vierden. De Duitse officier werd door iemand van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) doodgeschoten. Een aantal Duitse soldaten begon nog dezelfde dag een achtervolging, waarbij verschillende slachtoffers vielen. 

Theo Hanselaar (BS) was het gemeentehuis in gevlucht. Hij sprong uit een raam en verstopte zich daarna in een kast op Herenstraat 8. Toen hij werd ontdekt, werd de kast doorzeefd met kogels. 

Aart Kros (BS), Willem Spies en Jan Streefkerk vluchtten de weilanden in achter het gemeentehuis en werden neergeschoten. 

Tijdens de achtervolging werd Frans Luiten, een onschuldige burger, getroffen door een verdwaalde kogel. Hij overleed aan een slagaderlijke bloeding en was daarmee het 5e slachtoffer van het incident. Luiten ligt begraven op het Nicolaaskerkhof in Jutphaas. 

Het monument 

Op de graven van de slachtoffers staat een bakstenen monument met op 4 tekstplaten hun namen. Op een tekstplaat in het midden van het monument staan de eerste 2 regels van het 6e couplet van het Wilhelmus: Mijn schild ende betrouwen / zijt Gij, o God mijn Heer / 7 mei 1945. 

Op het vak voor het monument ligt een grafsteen voor Johan van Ee. Hij kwam als verzetslid om het leven in kamp Husum-Schwesing, een buitenkamp van Neuengamme (Duitsland). Hij is op 38-jarige leeftijd overleden op 27-11-1944. Hij werd hier na de oorlog herbegraven.